Spojená škola Modrý Kameň

Vyučovanie

IŽK a MOODLE

Oznamy - Shoutbox


Žiadne správy.

LKW WALTER - partner

Zvonenie

1. [07:50-08:35]
2. [08:40-09:25]
3. [09:45-10:30]
4. [10:35-11:20]
5. [11:25-12:10]

obed [12:10-12:40]

6. [12:40-13:25]
7. [13:30-14:15]
8. [14:20-15:05]

Oznam. povinnosť

Kto je Online

-> Hostí Online: 2

-> Členov Online: 0

-> Registrovaní členovia: 24
-> Najnovší člen: KatarinaMakovnikova

PROJEKTY

Moderná škola pre život
VO pre projekt MŠPŽ

Verejné obstarávanie

Vitajte

Vítame Vás na stránkach Modrý Kameň,
ktorá sa skladá z dvoch organizačných zložiek:
Obchodnej akadémie [OA] a Strednej odbornej školy obchodu a služieb [SOŠOaS]

IČO:37956248


Dôležité OZNAMY

Vianoce vtedy a dnes

O škole

Všetko to začalo v 4. storočí, keď bol v kresťanskom svete deň zimného slnovratu označený ako Vianoce. Cirkev zmenila pôvodne pohanské zvyky na kresťanský sviatok, ktorý znamenal zrod nového života a postupný príchod jari. Preto sa možno domnievať, že jedným z vianočných prianí bola bohatá úroda, plné stodoly a hojné stoly. Vďaka cirkvi poznáme Vianoce nielen ako velikášske oslavy, ale ako sviatky vzájomného obdarovania a radosti zo spásy.

K Vianociam neodmysliteľne patria symboly akým je aj vianočný stromček. Jeho história siaha do roku 1507, kedy v Alsasku začali stromčeky ozdobovať. U nás sa vianočné stromčeky objavujú až v 18. storočí, avšak nie v podobe ako ich poznáme dnes. Kedysi sa stromčeky vešali do rohu či stredu miestnosti, vrcholom k zemi. Prevládali ozdoby s ľudovými motívmi, ako oriešky, jabĺčka či dekorácie zo slamy a strukovín.

Zdobenie vianočných stromčekov prešlo niekoľkými zmenami. Naši rodičia poznajú stromčeky ako pestrofarebné bohato obsypané stromčeky, na ktorých svietili rôznofarebné svetielka. Typickými farbami Vianoc bola zelená, zlatá a červená. Dnešným trendom zdobenia vianočných stromčekov sú skôr pastelové, zemité farby a ich kombinácie. Veľkú obľubu majú kombinácie bielej s ružovou či modrou, ako aj čistá strieborná. Prevládajú decentné kombinácie a dôraz sa kladie na eleganciu. Čoraz častejšie sa stretávame s dekoráciami v štýle ,,vintage“ – staré, ošúchané a predsa trendy. Hitom tejto sezóny je tyrkysová farba, pričom prevláda prírodný materiál. Celkový dojem dotvárajú zvieracie motívy, ako sobíky, jelene a vtáčiky. Vianoce sú sviatkom pokoja a pohody, preto by si mal každý tieto sviatky spríjemniť po svojom. To sa týka aj samotného vianočného stromčeka. Nie je podstatné ako stromček vyzerá a čo je pod ním, ale to, s kým sviatky slávime.


Images: stol.JPG


Foto redakcia Pokrok

Tak ako sa menila výzdoba a niektoré zvyky počas Vianoc, tak sa menil aj výber štedrovečerných jedál. Jedným zo zvykov bolo dávať pod obrus peniaze a obilie, aby ho na ďalší rok bolo viac a samotná večera pozostávala až z deviatich chodov. Nesmela chýbať kapustnica s hubami, zemiaky, fazuľa, hrachová kaša, opekance a sušené slivky. Avšak počas Štedrého dňa sa držal pôst.

Väčšina domácností má stôl preplnený vianočnými dobrotami ako kapustnica či šošovicová polievka, vianočné oblátky, med, oriešky, jabĺčka a tradičná ryba so zemiakovým šalátom. Doba sa mení a mení sa aj vianočné menu. Miesto vyprážaného kapra s tradičným šalátom možno pripraviť aj odľahčenú verziu štedrovečerného hlavného chodu.

Losos s citrónovo-estragónovou omáčkou

Na jeho prípravu budeme potrebovať: 4 filety lososa, 800 g menších zemiakov, 1 cuketu, 1 ks póru – zelenú časť, olej a soľ. Na omáčku potrebujeme: 200 ml Rajo smotanu na varenie Extra 15%, 50 g masla, 2 vaječné žĺtka, 1 ks póru – bielu časť, 2 ČL sušeného estragónu, soľ, šťavu z 1/2 citróna a kôru z 1/2 citróna.

Najskôr uvaríme zemiaky v šupke. Omáčku pripravíme nasledovne. Bielu časť póru nasekáme najemno a orestujeme na masle a osolíme. Prilejeme smotanu, žĺtky a metličkou všetko dobre rozmiešame. Varíme do zhustnutia omáčky. Hotovú omáčku dochutíme estragónom, citrónovou šťavou, kôrou a soľou. Cuketu a zelenú časť póru nakrájame na rovnako dlhé tenké rezance a na troške oleja sprudka ale krátko orestujeme, aby zostala chrumkavá. Filety z lososa umyjeme, osušíme, osolíme a opečieme na panvici z oboch strán. Hotový pokrm môžeme servírovať. Na taniere ukladáme ošúpané zemiaky, opečenú zeleninu a lososa, ktorého prelejeme citrónovo-estragónovou omáčkou.

Images: jedlo.JPG

 

Foto redakcia Pokrok


Večernú pohodu a atmosféru Vianoc si je možné vychutnať so šálkou vianočného punču v ruke. Na internete či v kuchárskych knihách nájdete mnoho receptov. My Vám prinášame recept na zaručene najvianočnejší punč na svete. Na jeho prípravu potrebujete: 1 l červeného vína, 1 l jablkového džúsu, 1/2 l Tuzemského Umu, 1/2 vodky bez príchute, 1/2 l vody, 2 obielené citróny, 4 obielené pomaranče, 4 jablká, 500 g kryštálový cukor, 5 vreciek čierneho čaju, klinčeky, škoricu celú, 1 balenie sušené hrozienka.

Najskôr v prevarenej vode vylúhujeme čierny čaj, pridáme jablkový džús, cukor a koreniny (najlepšie zaviazané v gáze) a dobre prevaríme. Potom pridáme víno a ovocie nakrájané na malé kocky a necháme dobre prehriať. Víno nesmie vrieť. Potom punč odstavíme z ohňa a pridáme Um, vodku a hrozienka. S týmto punčom prevoniate celý domov a vytvoríme nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc.

 

Images: punc.JPG


Foto redakcia Pokrok


V mene kolektívu Spojenej školy v Modrom Kameni Vám želáme krásne a pokojné Vianoce.

PaedDr. Klaudia Murínová

Oznam pre žiakov a všetkých zamestnancov Spojenej školy

O škole

 

 

 

 

 

V marci plánujeme navštíviť detský domov Valaská pri Brezne. Aj vďaka Vám môžeme pomôcť deťom v núdzi. Týmto Vás všetkých chceme požiadať o príspevok. Prispieť môžete:

· šatstvom – veľkosť kojeneckého a detského oblečenia od veľkosti č.50-180

· obuvou – EU 16-45

· hračkami - hračky nesmú byť plyšové (z hygienických dôvodov)

· knihami - všetkých žánrov

A všetky potrebné veci, ktoré by mohli využiť a pre Vás sú už nepotrebné.

Prinášať ich môžete v dňoch: 14. 12. 2016

21. 12. 2016

12. 01. 2017

16. 01. 2017

20. 01. 2017

26. 01. 2017

02. 02. 2017

07. 02. 2017

14. 02. 2017

 

Zároveň so zbierkou šatstva chceme vykonať aj finančnú zbierku, ktorá by bola počas jedného dňa v decembri, januári a februári. Konala by sa počas vyučovania, a preto sa vyučujúcim vopred ospravedlňujeme za krátke vyrušenie počas hodín.

 

Vopred ďakujeme za všetky príspevky.

S pozdravom II.A OA.

Súťaž mladých kuchárov Skills Slovakia - Gastro Junior KUCHÁR

Súťaže23.11.2016 sa na pôde Spojenej školy Modrý Kameň uskutočnila súťaž mladých kuchárov Skills.
Fotogaléria tu.

Dňa 23.11.2016 sa v Spojenej škole v Modrom Kameni konalo semifinálové kolo 6. ročníka Skills Slovakia - Gastro Junior KUCHÁR, ktorej organizátorom boli Klub mladých kuchárov a čašníkov a Štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Do semifinálového kola postúpilo 12 súťažiacich zo 46 stredných odborných škôl z celého Slovenska.

Súťažnou úlohou bolo pripraviť štyri porcie moderného teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 120 minút. Povinná surovina v semifinálovom kole bola hovädzia roštenka. Základným mottom súťažnej úlohy bolo pripraviť jedlo s charakterom „Špecialita regiónu v modernej úprave“, teda jedlo, ktoré vychádza z kulinárskych tradícií regiónu, z ktorého sa súťažiaci do súťaže prihlásil. Mladí kuchári mali pripraviť cenovo prijateľné jedlo a prispieť k správnemu technologickému spracovaniu hovädzej roštenky. Kvalita pripraveného pokrmu závisela aj od zvoleného pracovného postupu a metód prípravy hovädzieho mäsa.

Odborná porota, v zložení Martin Kovarský, Pavol Erazmus a Marek Madzík, počas súťaže hodnotila hygienu a BOZP, dodržiavanie gastronomických pravidiel, správnosť kalkulácie a kreativitu. Súťažiaci získavali body aj za prípravu pracoviska, využitie surovín k zadanej téme a taktiež za komunikačné schopnosti – znalosť anglického jazyka a schopnosť pohotovo reagovať. V neposlednom rade bol dôležitý odborný prístup k práci a profesionálne vystupovanie za každých okolností, prezentácia a chuť jedla, ako aj dodržiavanie časových limitov.

Súťažiaci sa s témou statočne popasovali, čoho výsledkom boli chutné a oku lahodiace jedlá. Mnohí z nich využili niekoľko nových a moderných technologických úprav – konfitovanie, metódu souse-vide, ale aj obľúbenú prípravu steakov. Jedlá boli chuťovo aj farebne zladené a celkovo vyvážené. Súťažiaci venovali pozornosť kombinácií roštenky s vhodnou prílohou. Preto bolo možné na tanieri vidieť bryndzové či hubové krupoto, tekvicové pyré, zemiakovo – šošovicový pups, ako aj knedličky so žihľavou a bylinkami.

Odborná porota mala náročnú úlohu, no z dvanástich súťažiacich vybrala ôsmich, ktorí postupujú do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať vo februári v Nových Zámkoch. Touto cestou gratulujeme postupujúcim žiakom: ,,tzv. ZELENÚ KARTU“ a okamžitý postup do celoštátneho kola získal Jakub Baloga (SOŠOaS Prešov), 1. miesto – Matej Granec (SSOŠ – Gastroškola Bratislava), 2. miesto – Denis Štefánek (SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen), 3. miesto – Matúš Kobolka (SOŠOaS Topoľčany), 4. miesto - Lukáš Pekný (HA Žilina), 5. miesto – Andrej Drengubiak (HA Spišská Nová Ves), 6. miesto - Branislav Valíček (SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky), 7. miesto – Lukáš Václavík (SŠ – SOŠOaS Modrý Kameň).

Súťažiacim, no najmä nášmu žiakovi Lukášovi Václavíkovi, držíme palce v celoštátnom kole. Ďakujeme partnerom MOVINO, spol. s.r.o., PIVNICA A VINOHRADY ZSIGMOND CHEFWORKS HOTEL ZUR BURG, VÍNO NATURAL DOMIN & KUŠICKÝ s.r.o., ERCE, spol. s.r.o., SOŠ ŽelovcE a kolektívu Spojenej Školy SOŠ obchodu a služieb Modrý Kameň za profesionálny prístup a organizáciu súťaže.

PaedDr. Klaudia Murínová

Veľtrh cvičných firiem 2016

Súťaže

„A máte tu aj niečo, čo sa mi nepáči?“

Tak touto otázkou končila hodnotenie cvičnej firmy Doc. Ing. Ľudmila Velichová, PhD., členka poroty 19. medzinárodného veľtrhu cvičných firiem, ktorý sa konal v bratislavskej Inchebe.

Primeraná motivácia, cieľavedomá práca jednotlivcov i skupín, odhodlanie vyhrať, to všetko sa podpísalo pod životný úspech cvičnej firmy, ktorá pôsobí na Obchodnej akadémii v Modrom Kameni už 4 roky. Výborné logo, tajomný slogan, vynikajúci katalóg, exkluzívny stánok, profesionálni reprezentanti a jedinečná elektronická prezentácia spôsobili nemožné. Plný počet bodov a teda absolútne prvenstvo medzi 64 cvičnými firmami zo Slovenska aj zo zahraničia získala cvičná firma Víno Natural, s.r.o. zo Spojenej školy – Obchodná akadémia Modrý Kameň.

Images: veltrh_800.jpg

(Zľava: Jozef Ševčík, Andrea Mócová, Patrícia Bačová, Peter Ludrovan, s harmonikou Tomáš Kováč)

 

 

 

news: dual1.png

 

Srdečne blahoželáme!

Podnikateľské vzdelávanie je vhodná alternatíva, ktorá otvára dvere inováciám a tvorbe vysokej pridanej hodnoty pre našu spoločnosť. Na Spojenej škole v Modrom Kameni vzdelávame v tejto oblasti už desiatky rokov. Je to ideálna alternatíva pre všetkých, ktorí chcú byť prínosom pre našu ekonomiku. Kdekoľvek okolo nás, kde sa pozriete, máte možnosť vidieť mnoho statkov a služieb, ktorých nositeľom je práca ľudí ochotných obetovať seba, svoj čas i kapitál pre prítomnosť i pre lepšiu budúcnosť ostatných. Nezáviďme preto nikomu, kto podniká, lebo podnikateľ vytvára príležitosti pre ďalších. Do rôznych životných situácií sa človek dostáva vlastným pričinením i výberom. Na ich riešenie si stačí stanoviť cieľ, chcieť preň niečo urobiť a človek dokáže často i nemožné.

Ďakujeme spoločnostiam: Víno Natural Domin & Kušický, Movino, spol. s r.o. a OZ Veľkokrtíšska Vínna cesta za partnerstvo a materiálnu podporu.

Článok: Ing. Miroslav Varga

Študentská kvapka krvi na Spojenej škole

O školeDňa 3.11.2016 sa zúčastnili dobrovoľného odberu krvi žiaci našej školy: Ševčík J.,Oláh K.,Benčík L.,Čampová A.,Rég R.

Images: krv.jpg


Študentská kvapka krvi na Spojenej škole

Krv je najvzácnejšia tekutina na svete. Zachraňuje životy, dáva nádej. Dňa 03.11.2016 sa naši žiaci zúčastnili Študentskej kvapky krvi a niektorí svoju krv darovali po prvýkrát. Všetkých prvodarcov odmenil Červený kríž symbolickou „kvapkou krvi“, a ich zástupcovia vyjadrili nádej, že do budúcnosti všetci darujú krv opäť a budú o krôčik bližšie k získaniu bronzovej Jánskeho plakety.

Vygenerované za: 0.05 sekúnd
1,429,108 návštev